Erkenning van aannemer van werken (Klasse 6D)
De erkenning van aannemer van werken is een kwaliteitslabel met verschillende voorwaarden betreffende technische bekwaamheid, financiële draagkracht en professionele integriteit van een aannemer. De erkenning waarborgt een goede uitvoering van openbare werken en is vereist in het kader van overheidsopdrachten. We behaalden in april 2024 Klasse 6D, deze erkenning houdt in dat we voldoen aan strikte overheidsvoorwaarden en we grote en complexe werken mogen uitvoeren met een waarde tot € 3.800.000. De erkenning is het resultaat van onze blijvende inspanningen en investeringen in onze medewerkers en technieken. We zijn ervan overtuigd dat deze erkenning bijdraagt aan de verdere, kwalitatieve uitbouw van onze onderneming. Lees hier meer over de erkenning van aannemers en de verschillende klassen of bezoek de officiële website van de overheid.
ISO-certificaat 45001
Aksis streeft naar een veilige en gezonde werkomgeving, dat onderschrijven we met ons ISO-certificaat 45001. ISO, de Internationale Organisatie voor Standaardisatie zorgt voor optimalisatie van werkomstandigheden overal ter wereld aan de hand van normen. Met ISO 45001 zetten bedrijven wereldwijd veiligheids- en gezondheidsmanagementsystemen op poten die het comfort in hun werkomgeving optimaliseren en de arbeidsomstandigheden aanpassen aan de welzijnswetgeving.
Sinds 2021 is Aksis gecertificeerd volgens ISO 4500. Een effectief 'Managementsysteem voor Gezond en Veilig Werken' ondersteunt onze organisatie in het beschermen van onze belangrijkste asset: onze medewerkers. Aan de hand van dit systeem zetten we in op de verschillende duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, de zogenaamde SDG’s. Denk maar aan goede gezondheid en welzijn (SDG 3), gendergelijkheid (SDG 5), waardig werk en economische groei (SDG 8), industrie, innovatie en infrastructuur (SDG 9) en ongelijkheid verminderen (SDG 10). Onze collega en interne preventie-adviseur Bénédicte Oushoorn is de eindverantwoordelijke en ziet nauw toe op de vertaling van de ISO-norm in de dagelijkse praktijk. Hier lees je meer over de concrete stappen die Aksis zet.
Duurzaamheidscharter VOKA
Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) helpt ondernemingen om duurzaamheid te integreren in hun bedrijfs-DNA en duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Ze bevorderen verantwoord ondernemen aan de hand van op maat gemaakte actieplannen waarbij winstgevendheid samengaat met sociale en milieubewuste bedrijfsvoering.
Om onze duurzaamheidsimpact zo groot mogelijk te maken, identificeren we de grootste opportuniteiten binnen onze organisatie en binnen de tijdspanne van een jaar realiseren we een actieplan gelinkt aan de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN. Op het einde van het actiejaar evalueert een team van onafhankelijke deskundigen onze gerealiseerde acties en ontvangen we bij een positieve beoordeling het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. We behaalden het Charter Duurzaam Ondernemen van VOKA voor de eerste keer in 2022.
Voor het jaar 2024 zetten we een stap hoger op de ladder en gaan we voor SDG Champion, daarvoor zijn de volgende zaken vereist:
- Na het behalen van SDG Pioneer twee maal VCDO-laureaat zijn binnen een periode van drie jaar.
- Jaarlijks een positieve evaluatie voor 10 acties uit het actieplan en dit voor een periode van minstens 3 opeenvolgende jaren waarbij alle 17 SDG’s aan bod komen.
- Werken aan duurzaamheidsacties in de SDG's die gelinkt zijn aan de core business (zoals een pilootproject rond SDG's in je waardeketen of kernactiviteiten implementeren, een circulair businessmodel ontwikkelen, of een project met maatschappelijke impact).
Safety My Priority Charter
Veilig bouwen en veilige werkomstandigheden, daar zetten we op in. Met het Safety My Priority Charter tonen we ons engagement voor een veilige werkomgeving. We willen het aantal werkongevallen tot een minimum beperken. Dit doen we met het vergroten van het inzicht, met discipline en met vastberadenheid. Safety My Priority wil België richting de top 5 van Europese landen met het minste arbeidsongevallen loodsen, op dit moment behoort België tot de middenmoot, en dat moet beter. Samen met meer dan 2500 andere Belgische ondernemingen zet Aksis zich in om veilige werkomstandigheden te garanderen, daardoor daalde het aantal arbeidsongevallen al met meer dan 5,5%, iets om trots op te zijn. Bekijk hier de website van het Safety My Priority Charter voor de meest recente cijfers.
Erkende plaatser branddeuren en brandveilige doorvoeringen
Aksis is een erkende plaatser van branddeuren. Branddeuren spelen een cruciale rol in de veiligheid van een gebouw in geval van brand, ze beperken een brand tot bepaalde zones en zorgen ervoor dat een brand niet kan overslaan naar andere ruimtes. Brandwerende deuren bieden een bepaalde tijd weerstand tegen de vlammen, de kans is zo groter dat inzittenden tijdens een brand nog uit het brandende gebouw kunnen ontsnappen, banddeuren kunnen dus levens redden. De Belgische brandveiligheidsnormen en wetgeving wordt steeds strenger en brandwerende deuren zijn pas effectief wanneer ze correct worden geïnstalleerd. Het is dan ook sterk aanbevolen om brandwerende deuren te laten plaatsen door een erkend installateur. Een kwalitatieve brandwerende deur herken je aan de EI-1-classificatie of het Europese label. Een erkend installateur heeft een ISIB-keurmerk. Ons ISIB-certificaat vind je hier.
Daarnaast is Aksis gespecialiseerd in het aanleggen van brandwerende doorvoeringen. Een gebouw is opgedeeld in een aantal compartimenten. Wanneer één van deze compartimenten vuur vat, kan een brand zich verspreiden via kieren, leidingdoorvoeringen en ventilatiekanalen. Brandwerende doorvoeringen voorkomen dat rook en vuur zich verspreiden door het gebouw wanneer er brand uitbreekt. Zo houden de brandwerende compartimentering en doorvoeringen vluchtwegen rook- en vuurvrij, in geval van brand kan dit levens redden. Onze vakmannen voeren dit cruciaal onderdeel in het bouwproces correct en met oog voor detail uit.
Enkele referenties
Samen een project realiseren?
Aksis streeft ernaar een duurzame relatie op te bouwen met al haar stakeholders. Wendbaar ten aanzien van haar klanten door te ‘ontzorgen’; proactief te werk gaan en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen die gepaard gaan met totaalrenovatie. Aksis zet voortdurend in op innovatie en continu leren.